Udtalelser om min kunst

Herunder finder du andres udtalelser om min kunst

Til Susanne af Henrik Stangerup

Hvor er det svært som ægtemand at udtale sig om Susannes billeder. Han er jo bare forelsket. Og hvis nu en eller anden kritiker er sur på mig, så vil al min ros måske blive vendt negativt mod Susanne? Hold din kæft med sådanne bagtanker, sagde Knud Grothe til mig, skriv det som du føler det! Jamen, kan jeg det? Spurgte jeg. Kan jeg sige, skrive mener jeg, at det er en ufattelig glæde hver dag at komme ind i Susannes atelier og se hvordan hun tryller på en måde, der er alt andet end "naiv og primitiv"?

Uden et sekund at virke besværet af sin utrolige flid, rejser Susanne dagligt ind i sit eventyrland, hvor mennesker holder af hinanden. Og af tilskueren. Susannes personer ser på én. Nysgerrigt, ironiske - udfordrende: Tør du lege med? Skal vi for en stund glemme alt det kedelige og sørgelige - glemme det sammen? Jeg stiller kun én betingelse, siger Susanne: DU SKAL KUNNE LIDE KATTE!

Jeg elsker dem alle, jeg inkarnerede hunde-mand. Jeg kan slet ikke forestille mig livet uden Susanne og alle hendes katte. Og hendes romantiske landskaber. Og franske restauranter med et mylder af gæster. Og tykke kvinder i sort undertøj i tolerancens huse. Men også hendes mere grumme eventyr fortalt af spåkoner med tarotkortene på bordet. Susannes alsidighed er formidabel.

"Ja, jeg maler. Men hvad skal vi have til middag?"

Henrik Stangerup


Stem sindet af Jesper Klein

Fra jeg var tre år gammel, har min Far slæbt mig med til Udstillinger og Kunstmuseer. Desværre gav det mig en afsmag for bildende Kunst, som det først er lykkedes mig at overvinde for 15-20 Aar siden, men saa meget større bliver jo Glæden. Jeg tror, denne Udvikling har gjort, at jeg i særlig Grad har hæftet mig ved Naivisterne.

Nu skal man være forsigtig med at kalde SUSANNE KRAGE for Naivist. Jeg er sikker paa, hendes Sjæl maa have en form for Hjertets Renhed, men naiv kan hun ikke være. I saa Fald maa det være i Forlængelse af "Tolderen" Rousseau og senere vores egen Hans Scherfig. Der er ikke meget Grand-Ma Moses over SUSANNE. Der er nok mere tale om bevidst at bruge den naive Stil. Der bliver i hvert fald ikke "blæst" paa Perspektiv og Størrelsesforhold. (Selv om det vel ogsaa er i Orden).

Men SUSANNE overholder rent umiddelbart "Det gyldne Snit", og Tingene har de farver, som Tingene rent faktisk har. Ingen Dikkedarer dér. Det, jeg elsker ved hendes Billeder, er den enkle Historie, de udtrykker. Hun holder aabenbart af Katte, gamle Damer og buttede erotiske Quinder. Hvem kan være uenig?

Hun fortæller os Indledningen til et Æventyr, som Beskueren selv kan digte videre paa: "Hvorfor er den Fugl dér? Hvad har bragt den dame i netop den Situation? Hvad drømmer den Kat om? Hvad betyder det blik?" - og hver gang kan man digte sig til en ny historie, og det er vel rigtig fornøjeligt.

Hvis jeg kan forsætte Sammenligningen med et Digt, ja saa er det jo ikke ligefrem "Hjortens Flugt", jeg mener. Det er snarere et japansk Haikudigt:

Følte et Samuraisværd,
Vaagnede af en sanddrøm,
Fandt et loppestik.

Det uendeligt store i det uendeligt smaa.

Nu vil jeg være den sidste til at virke som Anmelder - og det er ikke, fordi jeg finder Anmeldelsesvirksomhed anstødelig. Tværtimod finder jeg den yderst vigtig- og af og til alt for venlig. Men jeg vil gerne have lov til at give Udtryk for Begejstring, naar jeg nærer den. Det har jeg meget ofte gjort med SUSANNEs Billeder.

De mest godartede Hilsner

Jesper Klein


A natural artist, by Clifford Wright

A natural artist, bold and free in her effects. There is no lack of vigor in her rejection of the subly pretty. She has too much innate candor and humor to force that extra incondecent glow of her festive colors to take on the gloss of artificiality. Her brushing is peculiarly personal with a childlike quality of heartbreak along with its wit and form. Her paintings have dramatic stature - are intelligent, but enthusiastly assured, tender and humorous without sentimentality. Full of energy and enourmous creativity, that is optimistic and full of the upsurgings of the indomitable spirit of life, enough to persuade the most pessimistic viewer that he or she is not ready yet to call in the undertaker.

Clifford Wright


Hun maler eventyr, af Gitte Pelle, IN

Susanne Krages billedverden er befolket af poetiske og frække katte, blomstrende frugttræer og små piger med stråhat og smukke drømme.

Jeg maler for at glæde mig selv og hive mig selv op. At andre så også har fortalt mig, at de bliver glade af at se på mine billeder, kan jeg kun være taknemmelig for, siger Susanne Krage. Hendes billeder har været udstillet i blandt andet Paris og Stockholm og er herhjemme sidst blevet præsenteret i Galleri Knud Grothe i Charlottenlund.

Somme tider kan det blive for hårdt at skulle male 28 billeder til en udstilling, for det tager lang tid at male hvert enkelt blad i et stort frugttræ. Så derfor koncentrerer jeg mig om at producere postkort i stort og lille format og gerne også plakater og bøger. Den charme, humor og ømhed, man finder i Susanne Krages malerier, er ægte. Så ægte, at man selv som inkarneret hundemenneske må overgive sig, når man ser hendes katte, der hver har sit specielle ansigtsudtryk.

Det vælter med ideer inde i mit hoved, så jeg slet ikke ved, hvordan jeg skal få tid til at male det, for hvert billede tager mig en måned, siger Susanne Krage, som fik alt solgt på sin sidste udstilling.

Hendes stil er naivistisk i ordets bedste forstand og rører på en måde i det barn, vi alle har inde i os og gør os dejligt forsvarsløse.

Gitte Pelle