Om mig

Susanne Krage - Se i stor

Jeg debuterede i 1982 med udstillingen "Naive forestillinger". Siden 1982 har jeg præsenteret flere separatudstillinger hos Galleri Knud Grothe.

Her kan du se andres udtalelser om min kunst.

Lidt historie

I 1982 holdt jeg den første af tre separatudstillinger hos Galleri Kurt Svensson i Stockholm.

Susanne Krage riktar sin uppmärksamhet endast mot det friska i färgen. För henne är drömmen aldrig avskild från verkligheten, de mest alldagliga händelser badar i ett slags förtrollning. Susanne Krage bär inom sig en värld av färger og former, en värld som otåligt väntar att födas och som finns i hennes uttrycksfulla måleri. Hun har instinktivt funnit den kvalitet i stilen som utmärker de så kallade primitivisterna. Allt vad Susanne Krage målar talar genom ett enda formspråk och där finns en säregen harmoni i koloriten.

I 1990 udstillede jeg "En lille piges oplevelser på vej ud i livet" på Nordjyllands kunstmuseum.

Ove Lilleør: "Den lille piges vej ud i verden" er - set fra det åbne vindue - et endeløst og blomstrende hjulspor. Nu står med sin missekat, sin længsel, klædt i den blå, prikkede kjole og den kolossale stråhat klar til at følge sommerfuglen ud i verden. Og i næste øjeblik tager hun de første skridt ad den lange vej gennem paradisiske landskaber ...

Sådan begynder maleren Susanne Krage sin beretning "En lille piges oplevelser på sin vej ud i livet", en rejseskildring i ni billeder, som kan ses på Nordjyllands Kunstmuseum. Og det første par synes at kunne illustrere et rosenrødt eller snarere himmelblåt eventyr for børn. Men så kæntrer stilen. Snart tager længselen og drømmene andre retninger - knapt så uskyldsrene måske, mere sensuelle og voksne. I "Spåkonen" er missekatten afløst af den liste sorte kat, poesibogen af tarokkort, heksebryggen damper, og spåkonen omgiver sig med glaskugle, sexsymboler og frøen som fortryllet prins. Men Susanne Krage er sikker på, at det er noget rat, der bliver spået. Man følger videre ad vejen bl.a. den lille pige, som prøver mors læbestift og silkestrømper foran spejlet - en lille vamp, som også kan være tilskuer fra sin egen plads ved søndagsfamiliebordet mellem vennerne i skovrestauranten. Senere er hun langt fremme, der er tæt dans af tætte mennesker i sydamerikanske rytmer osv.

Ikke underligt, at denne lille piges vej synes at følge Susanne Krages eget spor. Hun er gift med forfatteren Henrik Stangerup og har rejst mange ture i den vide verden - ikke mindst til Brasilien, hvorfra sydamerikanske rytmer kommer ind i billedfortællingen. Susanne Krage er benådet med en eventyrlig fantasi, som udnyttes i denne fortællende skildring til mindste detalje. Eventyret er malet i naivistisk stil, som forædler beretningen, Giver det drømmeagtige skær, som er ønskværdigt i et eventyr.

De ni oplevelser fra den lille piges vej er et bestillingsarbejde. Det var daværende museumsdirektør Else Bülow, som opfordrede Susanne Krage til at male beretningen til børnemuseet på Nordjyllands Kunstmuseum. Den er god til nærlæsning for børn og barnlige sjæle.

I 1990 udstillede jeg kattebilleder på Galerie Au Chat Dormant i Paris.

Jean-Francois Held, chefredaktør for L'Evénement du Jeudi: "Ces chats ne dorment que d'un oeil. Dans l'autre, celuie qui, selon Baudelaire, sert de pendule aux gamines chinois, on pet déchiffrer des heures qui n'ont rien de chronologique. Baroque, un peu précieuse, Susanne aurait pu se laisser piéger par le redoutable, système naïf. Elle s'est échappée en faisant, des émerveillements bruts de l'enfance, autant de poèmes raffinés jusqu'à frôler la perversité."

Jens Kerte i Politiken den 26. november 1990: "... kort inden udstillingen sluttede forleden, skrev France-Soir bl.a. i en anmeldelse: "Det ville være forkert at opfatte Susanne Krages katte-billeder som naive, men de er til gengæld vidunderligt romantiske. Intet i kattenes gemyt undslipper denne kvindelige danske maler. Hverken deres silkeagtige vibreren eller det uforskammede udtryk, der er udviklet til det perfekte hos de distingverede hankatte, som har stået model. Vi oplever en kattefestival fyldt med poesi, elegance om ømhed."

Jeg har udstillet i en lang række firmaer.

Lone Agersted, Alt for damerne: Når jeg maler, er det mest for at gøre mig selv glad og forhåbentlig også fornøje andre, siger Susanne Krage, hvis billeder formelig udstråler livsglæde og humør.

Selvfølgelig kan jeg også være ked af det, men det er helt bevidst, at jeg kun fremstiller muntre ting. Jeg ved udmærket, at verden ikke altid ser sådan ud, men mine malerier er en slags antidepressivt middel. Hver eneste dag bliver vi allesammen bombarderet med bedrøveligheder fra hele verden. Jeg griber til pensel og palet, fordi det hjælper mig til at holde sorgerne ude, og fordi jeg har en drøm om, at det hele virkelig kunne være sådan.

Susanne Krage er uddannet reklametegner og har desuden gået på tegne- og malerskole, hvor hun meget hurtigt fik sin egen stil. Siden hun debuterede som kunstner for 10 år siden, har der været bud efter hende fra mange sider, og hendes udstillinger har vakt stor interesse. For tiden udstiller hun for tredje gang i Stockholm, og i løbet af vinteren kan de ansatte i Novo og Hafnia se hendes billeder ophængt på deres arbejdspladser.

Jeg kan slet ikke lade være med at male, og jeg er i stand til at gøre det hvor som helst. Rejser hører til mine største fornøjelser, men uanset om jeg befinder mig på fjerne, eksotiske steder, på Nørrebro i København eller hjemme på bondehuset på Møn sammen med min mand Henrik Stangerup, ser malerierne ens ud. Jeg synes ikke, den måde, jeg dyrker romantik og idyl på, er en virkelighedsflugt, for sådan er tilværelsen jo også.

I 1998 udsmykkede jeg Svend Michelsens chokoladeæske.

Se i stor - åbner i nyt vindue

I 1998 illustrerede jeg Johannes Møllehaves "Børnebibelen". Jeg malede omkring 50 malerier for at skildre den bibelske fortælling, hvilket var en stor udfordring. Se forsidebilledet herunder.

Se i stor - åbner i nyt vindue

Børnebibelen kan fx. købes gennem www.bogguide.dk. Læs en anmeldelse fra Weekendavisen.

Cand. mag. Peter Bondesen i "Naivisten", november 1996: "Susanne Krage har forlængst markeret sig blandt de danske naivister."

Den store opgave med at illustrere en børnebibel har både været lystbetonet men bestemt også en betydelig håndværksmæssig indsats. De 46 helsidesillustrationer i fire farver gengiver nogle af de billedrigeste motiver i bibelen. "Noahs Ark" med de mange dyre er brugt på omslaget. Højdepunkterne er ellers "edens Have", "David og Goliath", "Julenat", "Bebudelsen" og "Korsfæstelsen". Personerne er skildret som typer med et let semitisk anstrøg uden pedantisk jagt efter kulturhistorisk korrekthed. Jesusskikkelsen er vist traditionelt med langt blødt hår og skæg, hvid dragt og blå kjortel. Billederne er opbygget som sætstykker med hovedvægten på forgrundene.

For en nutidig bibelfortolker er det nok umuligt at undgå at komme til at øse af den klassiske billedtradition, og flere steder aner man da også spor af forgængerne. Traditionelt minefelt er de sødladne bibelillustrationer fra slutningen af forrige århundrede. Susanne Krage har undgået denne retning og har turdet at tage livtag med store, dramatiske motiver som f.eks. "Jonas i hvalfiskens bug". Billedernes bagvedliggende kunstneriske atmosfære ser ud til at stamme fra etiopisk, kristen tradition. Ellers gennemstrømmer hendes personlige stil billederne. Den enkle og omhyggelige komposition og klare kolorit kender man fra hendes andre værker.

Der er tale om et stærkt bidrag til dansk naivistisk kunst, men også et væsentligt bidrag til dansk bibelikonografi. Man så meget gerne en samlet udstilling af Susanne Krages bibelillustrationer.

1998 færdiggjorde jeg et "Opstandelsesbillede" til Skt. Jørgens kirke i Næstved.

Se i stor - åbner i nyt vindue

1999 udformede jeg sammen med Mie Eje broderier til den norske designer Inger Solbergs kollektion

I 2001 udformede jeg årets påskemærker til Kristeligt Dagblad.

Se i stor - åbner i nyt vindue

I 2002 skabte jeg Bakke-Plakaten.

Se i stor - åbner i nyt vindue Se i stor - åbner i nyt vindue

Den 7.-21. september 2002 udstillede jeg i Det ny Illum i København sammen med Mie Eje.

Den 21. september 2002 fik jeg min hjemmeside, www.susannekrage.dk, som du besøger lige nu.

Den 21. september - 20. oktober 2002 udstillede jeg på Naivistudstilling i Galleri Knud Grothe i Jægersborg.

Den 12. oktober - 9. november 2002 bidrog jeg til Billedstedet.dk's 25-års jubilæum, som blev fejret med udstillingen "Små formater af format". Der var deltagelse af kunstnere fra 6 forskellige lande.